A. Halton

A.Halton ( rond Requete farm)

Albert Halton is geboren in Warton,Carnforth ( dichtbij Lancaster) op 1 mei 1893.Hij nam dienst op 15 augustus 1915 bij de 5de King's Own Royal Lancaster Regiment.Hij werd gewond op 22 oktober 1916 aan de Somme.Na zijn herstel werd hij naar de 1ste King's Own gestuurd.Hij overleefde de oorlog, trouwde en kreeg 2 dochters.Tijdens de 2de W.O. vocht hij in de Lancaster Home Guard.Hij stierf op 24 July 1971.

Op 12 oktober vielen de 18 div. het centrum van het dorp en de 4div. (12de brigade:1st Warwicks, 1st King's own, 1st Rifle brigade en het Household batt) links van het centrum om 5.25u in de vroege ochtend in een zee van modder( het had de hele nacht en de hele dag ervoor onophoudelijk geregend) en tegen een als burchten omgebouwde hoeves de Duitse stellingen aan.

De 18div geraakte in de loop van de aanval achterop met de 4div. omdat machinegeweervuur vanuit de ruïnes van het centrum van het dorp de aanvallende troepen zwaar onder vuur nam. Daardoor werd het contact met de 4div. verbroken waardoor er een gat onstond in de aanvalslinie tussen de 18div. en de Households. Daardoor kwamen de Households onder vuur te liggen in hun rechterflank en veroorzaakte hen veel slachttoffers. Maar ondanks de zware verliezen konden ze het gebied rond Requete farm toch bereiken.Het werd ze steeds moeilijker hun positie te behouden tot dat een company van de King's en de Rifles ter hulp kwamen om het gat te dichten en één van de machinegeweren die de opmars van de 18div. tegenhield en die voor de zware verliezen zorgde binnen zijn eigen brigade uit te schakelen.
Het was tijdens die actie dat pte.Albert Halton van de King's zijn VC won.Omdat hij zonder rekening houdend voor zijn eigen leven zo'n 300m in een regen van kogels en artillerievuur de machinegeweer bestormde en zijn bemanning ervan gevangen nam.Om daarna terug aan te vallen en zo 12 gevangenen meebracht naar eigen linies.
Later die dag deden de duitsers twee tegenaanvallen en moest 12de brigade zich noodgedwongen terugtrekken omdat de druk te zwaar begon door te wegen op de overgebleven troepen. Het gebied rond Requete farm werd opgegeven en ze kwamen terug tot op enkele tientallen meters achter de lijn waar ze deze morgen gestart waren! Alleen op de linkerflank van de brigade konden de Warwicks gedeeltelijk stand houden.
De actie van Halton redde zeer waarschijnlijk vele mensenlevens maar het leverde niets op voor de terreinwinst dat voor de zoveelste maal slechts enkele meters bedroeg!

De verliezen van deze actie op 12 oktober bedroeg alleen al voor de King's een totaal van:4 officieren gedood en 7 gewond, 42 andere ranken gedood en 152 gekwetsten en 18 vermisten( dood of gevangen genomen).

geschreven door olivier van moeffaert

bronnen:
-vc's of The First World War, PASSCHENDAELE 1917 by Stephen Snelling
-Passchendaele The Day-By-Day Account by Chris McCarthy
-Shrapnel WFA

Gebruikerslogin

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 9 gasten online.